Svenska kakor
I Sverige föredrar vi små kakor till kaffet. Det har gjort att vi har massor av recept på småkakor. I den här delen går vi igenom några av våra mest älskade svenska kakor.
Dröm
En dröm är en kaka bestående av en mördeg som innehåller hjorthornssalt. Degen smaksätts med vanilj.
Hallongrotta
En hallongrotta är en kaka som består av en söt deg samt en fyllning på hallonsylt. Därav har den fått sitt namn.
Brysselkex
Ett brysselkex är en annan sorts småkaka som är gjord på mördeg. Kanterna rullas i socker som kan vara färgat av karamellfärg.
Finska pinnar
En annan vanlig kaka som förekommer på många svenska kakfat är finska pinnar. Finska pinnar är en kaka som är gjord på mördeg och formas till små, avlånga pinnar. Ovanpå kakan läggs oftast pärlsocker och krossad mandel.
Chokladboll
Chokladbollen är en mindre sorts bakverk som gör sig bra på kakfatet. De går snabbt att baka eftersom de inte kräver någon gräddning. Chokladbollar består av smör, havregryn, kaffe, kakao och socker. När bollen är formad rullas den ännu en gång i pärlsocker eller kokos. Första gången chokladbollen dök upp i en receptbok var år 1943.