Svenska bakverk

Svenska bakverk

Vi har en hel del svenska bakverk som är värda att nämnas. I den här delen kommer vi gå igenom några av de vanligaste bakverken i Sverige.

Kanelbullar

Det går inte att skriva om svenska bakverk utan att nämna kanelbullen som är ett så pass populärt bakverk att den har fått sin egna dag i kalendern. Det är oklart exakt när kanelbullen började bakas men det spekuleras i att det var någon gång på 1920-talet. En kanelbulle består av en vetedeg som är fylld med en kanel och sockerblandning där pärlsocker strös på som garnityr.

Budapestbakelse

Budapestbakelsen skapades av den svenske konditorn Ingvar Strid. En budapestbakelse kan också kallas för en budapestlängd eller en budapeststubbe. Bakverket består av socker, äggvita, hasselnötter, vispad grädde och frukt. Oftast brukar det även innehålla konserverad persika, mandarin eller aprikos.

Napoleonbakelse

Ett bakverk som har sitt ursprung från Frankrike är Napoleonbakelsen. Men det var i samband med att den svenske konditorn Johan Broqvist skulle avge sitt gesällprov som Napoleonbakelsen utvecklades till vad den är idag. En napoleonbakelse består av smördeg, vispad grädde, sylt och vaniljkräm. Den översta delen med smördeg brukar garneras med en sockerglasyr som är blandad med vinbärsgelé.